zondag 15 februari 2015

WIJZIGING BISDOMGRENZEN NEDERLAND

Het verbond Verontruste Parochianen Nederland (VPN) laat door een gespecialiseerde kerkjurist via interne bronnen bij het Vaticaan onderzoeken of het mogelijk is om een verzoek tot het Vaticaan te richten om de bisdomgrenzen in Nederland te wijzigen. Veel parochianen in het oosten van het land voelen zich niet thuis bij het Aartsbisdom onder leiding van Wim Eijk. Vooral zijn voorgenomen beleid tot het sluiten van ruim 300 kerken leidt tot grote verontwaardiging en verontrusting onder zeer vele parochianen. Kardinaal Wim Eijk lijkt hier niet of nauwelijks oog voor te hebben.

Bisschop De Korte van Groningen voert een totaal ander beleid. Hij wil - waar dit mogelijk blijkt - juist zo min mogelijk kerken sluiten.

De publieke uitlatingen hierover van bisschop De Korte zijn de aanleiding voor een groot aantal parochianen in het oosten van ons land om de Paus (zo mogelijk)  te verzoeken om Twente en Salland toe te voegen aan het bisdom Groningen.

Of dit mogelijk is zal moeten blijken uit het gevraagde onderzoek. En juist hierover worden bij het Vaticaan in Rome inlichtingen ingewonnen door de betrokken kerkspecialist. Nooit eerder heeft dit onderwerp op de kerkelijke agenda gestaan en grenswijziging zou daarom een novum worden in de geschiedenis van de Nederlandse kerkprovincie.

Alleen al vanuit deze vraagstelling gaat ook hopelijk een lichtje branden in het Vaticaan over het voorgenomen beleid van kardinaal Eijk inzake (in veel gevallen) toekomstige kerksluitingen in Nederland. Hopelijk laat de uitslag vanuit het Vaticaan niet al te lang op zich wachten, want voor veel geloofsgemeenschappen is het 5 voor 12 !